cirkels in beweging

We herinneren het ons beiden nog alsof het gisteren was, mijn moeder en ik.  Acht jaar was ik, we bevonden ons in mijn slaapkamer voor de kleerkast.  En ik wou en zou een jurkje aan doen...  Maar mijn moeder wou en zou me in die broek krijgen...  Het heeft even geduurd, de spanning tussen ons, vooraleer ik mijn slag thuishaalde en het jurkje mocht aandoen.

Vreemd als ik bedenk dat ik na mijn 13e jarenlang geen blote benen meer durfde te hebben.  Geef mij maar broeken!  En al zeker nadat het menstrueren begonnen was.  Wat schaamde ik me voor die maandelijks terugkomende 'regels'. In mijn herinnering vooral het liedje van de 'The Radio's - she goes nana...', het toenmalige merk van maandverband.  Mijn broer zong het wel eens met zijn vrienden als ik richting toilet stapte.  

Het was niet zo simpel om op te groeien in een lichaam waar ik me vaak niet thuis in kon voelen door alle veranderingen. Een zeldzame keer deed ik een poging om eens te experimenteren met make-up, want bij anderen zag dat er steeds zo leuk uit.  Een naar mijn mening te kritische blik uit mijn omgeving doofde mijn enthousiasme snel.  En dan de relaties.  De verwachtingen, verlangens, nieuwsgierigheid maar ook de kwetsuren.  Het maakte het er niet simpel op om me als vrouw steeds goed te voelen en ook verbinding te hebben met dat vrouwelijke deel in mezelf.  Wat voel ik, hoeveel is dat waard, mag ik iets of iemand afwijzen als het niet goed voelt, wat voel ik eigenlijk?  

Ondertussen ben ik moeder van twee heel bijzondere dochters.  Moeder zijn van dochters is een ongelooflijk geschenk voor me.  Juist omdat ze me spiegelen, op me lijken of het net anders doen word ik teruggebracht bij mezelf en bij het meisje in me.  Door bewust met mijn dochters om te gaan geef ik zorg en aandacht aan dat meisje in me dat zich niet altijd heeft ontwikkeld zoals ze had gewild.  Wat hier zo mooi aan is, is dat ik steeds meer die vrouw ben die ik wil zijn!  Wat geniet ik terug van kleedjes en blote benen, van zachtere vormen in mijn lichaam en van mijn maandelijkse cyclus.  Wat een bron van wijsheid bevat die...  En ook de kwesturen, zelfs de seksuele, zijn voeding geworden voor me.  Het herstellen ervan heeft me doen groeien. 

         

Een geschenk is het ook dat zowel mijn moeder als mijn grootmoeder open staan voor mijn zoektocht. Sterker nog, ze zijn er nieuwsgierig naar, stimuleren het en groeien met me mee.  Ook in hun vrouw zijn.  Het resultaat is dat we samen - mijn moeder, grootmoeder & zelfs mijn dochter - cirkels van vrouwen in beweging brengen.  Juist omdat het mij en ons tot  een mooiere vrouw heeft gemaakt, is het mijn/ons diep verlangen om dit voor andere vrouwen mee mogelijk te maken.  Laat het aanbod dat wij gecreëerd hebben ook voor jullie een inspiratie zijn en jullie cirkel in beweging brengen.  

Wat ben ik dankbaar met het leven en de mensen rondom me.  Wiens liefde en warmte me hebben gedreven om me te verdiepen in het vrouw zijn. Wie ben ik, als vrouw op mezelf, als vrouw van een fijne man, als vrouw in de wereld, als moeder.  Het is een boeiende weg waar andere vrouwen veel in betekenen voor me.  

"A circle of women may be the most powerful force known to humanity. If you have one, embrace it. If you need one, seek it. If you find one, for the love of all that is good and holy, dive in. Hold on. Love it up. Get naked. Let them see you. Let them hold you. Let your reluctant tears fall. Let yourself rise fierce and love gentle. You will be changed. The very fabric of your being will be altered." - Jeanette LeBlanc

 

Contact

Perenna
Administratief adres:
Leegtestraat 60
8020 Ruddervoorde

BE 0829.603.485

Rek.nr:
IBAN BE 09 7512 0496 2757

info@perenna.be