Het gezin in creatieve therapie

Het gezin in creatieve therapie

Bij de Gezins Creatieve Therapie (GCT) staat beeldend werken centraal. Eigen aan de methodiek is dat de ouders gestimuleerd worden om zelf de werkdoelen aan te geven. Op basis van deze werkdoelen zoekt de beeldend therapeut naar geschikte beeldende opdrachten. De opdrachten worden samen met de therapeut voorbereid terwijl de co-therapeut ondertussen met de kinderen aan de slag gaat. In de therapie gaat het gezin samen iets maken terwijl de therapeut observeert.
De therapie richt zich op positieve veranderingen in het interactiepatroon van het gezin. 
 
Ouders doen succeservaringen op in de aansturing van hun kinderen, waardoor ze zich weer competent gaan voelen bij de opvoeding en leren inspelen op een leeftijdsadequate manier. Ouders leren overleggen, taken verdelen, plannen en leiding nemen.
Het gezins-creatieve therapiemodel bestaat uit 10 sessies, telkens met een korte voor- en nabespreking voor ouders. 
 
In deze vorming maakt u kennis met het werkmodel en dit aan de hand van videomateriaalcasussen en ervaringsoefeningen uit deze methodiek. De vorming richt zich op (beeldendcreatief therapeuten die met gezinnen (willen) werken of het verlangen hebben om samen te werken met gezins- of systeemtherapeuten. Gezins- en systeemtherapeuten krijgen in deze vorming een introductie op een mogelijke samenwerking met creatief therapeuten en de meerwaarde hiervan in de behandeling.
 
Eric de Haan (www.ericdehaan.eu) is beeldend kunstenaar en geregistreerd gezins-creatief therapeut. Hij heeft zijn opleiding gehad aan de kunstacademie en aan het Centrum voor Creatieve en Expressieve Therapie in Amsterdam. Hij volgde de twee jarige opleiding voor gezins-creatief therapeut bij de HU Amersfoort.  In 1972 is Eric als creatief therapeut begonnen bij het  Sinai-Centrum in Amersfoort (psychotraumabehandelcentrum voor volwassenen en kinderen) en werkte daarna als beeldend therapeut binnen de kinder-en jeugdpsychiatrie (AMC – Amsterdam, Bascule – Duivendrecht).
De afgelopen 17 jaar heeft hij zich gespecialiseerd in deze methodiek.  Momenteel werkt hij als senior gezins-creatief therapeut bij de Opvoedpoli in Utrecht.
 

 
 

Contact

Perenna
Administratief adres:
Leegtestraat 60
8020 Ruddervoorde
info@perenna.be