Mentaliseren in therapie: marianne verfaille

Met de nieuwste internationale ‘mentalizing arts psychotherapies’- ontwikkelingen

Mentalisation Based Treatment (MBT) is een effectieve methode die wordt ingezet bij de behandelingen van kinderen en volwassenen met hechtingsproblemen. Mentaliseren houdt in dat je er van uitgaat dat ieder van ons gedreven wordt door interne gemoedstoestanden die lang niet altijd helder zijn. Deze vorming richt zich op de mogelijkheden van therapeuten om het mentaliserende vermogen van cliënten te prikkelen en te vergroten en dit op pre- en nonverbale manieren.  Creatieve therapie wordt door Peter Fonagy genoemd als een van de vruchtbaarste toepassingen van MBT technieken

Aan de orde komen ontwikkelingspsychologie, gehechtheidstheorie, gehechtheidsconflict, affectregulatie en toepassingen van MBT technieken in ieders specifieke werksituatie. 

Het doel van de cursus is om samen met de cliënt, met aandacht te gaan begrijpen waarom ieder doet zoals hij/zij doet en hoe ieder naar zichzelf en de wereld kijkt.   

Na afloop van de vorming is men in staat om het mentaliserende vermogen van cliënten te laten ontluiken door aan te sluiten op het ontwikkelingsniveau en het mentaliserende vermogen van de cliënt op dat moment.  Men is in staat om mentalisatietechnieken zelfstandig en effectief in te zetten in de eigen hulpverleningspraktijk.

Doelgroep

De vorming is gericht op hulpverleners  en therapeuten die werken met kinderen of volwassenen met een hechtingsproblematiek.

Inhoud

Dag 1

 • Wat is mentaliseren en hoe komt het dat iemand niet goed kan mentaliseren?

 • Uitleg over uitgangspunten en begrippen van mentaliseren aan de hand van de gehechtheidstheorie en de ontwikkelingspsychologie. 

 • Toelichting begrippen en technieken: verschillende modi, Aliën Self, Transference space, Teleologisch denken, stop and stand, stop and rewind

 • Waar werkt de ervaringsgerichte therapeut mee?

 • De theorie wordt afgewisseld met korte praktische werkvormen

Dag 2

 • Eigen ingestuurde casuïstiek spelen en oefenen.  Hoe stimuleer je het mentaliserend vermogen zowel van je cliënt als van jezelf als therapeut

 • Mentaliserende houding oefenen en ervaren in zowel de rol van therapeut als van cliënt

Werkwijze

Deelnemers zullen actief oefenen met de aangeboden theorie.  Het huiswerk bestaat uit het bestuderen van literatuur, het herkennen van begrippen in je werk met cliënten, sessieverslagen en/of beeldmateriaal insturen en de mentaliserende houding gaan uitproberen. 

Data + kostprijs:

De vorming gaat door in centrum Agapebelgium te Koolskamp.

 • Maandag 30 januari 2017 van 9u30 - 16u30
 • Maandag 6 maart 2017 van 9 u 30 - 16 u 30

Kostprijs voor deze tweedaagse: € 280

Over de docente

Marianne Verfaille is geregistreerd MBT basistherapeut en bezig met haar registratie als MBT vaktherapeut.  Daarnaast is ze geregistreerd supervisor bij de LVSB en de SRVB én geregistreerd senior beeldend therapeut met meer dan 20 jaar werkervaring bij mensen met een persoonlijkheidsproblematiek.  Sinds 2004 is ze actief in het integreren van mentaliseren in vaktherapie: ze is de auteur van het boek Mentaliseren in beeldende vaktherapie, ze ontwikkelde meerdere cursussen omtrent mentaliseren vanuit vak therapie en ze coachte reeds vele vaktherapeuten hierin.

Aanbeveling van haar boek door Peter Fonagy, Freud Memorial Professor of Psychoanalysis and Head of the Research Department of Clinical, Educational and Health Psychology, UCL; Chief Executive, Anna Freud Centre

Art therapy is arguably the most fertile area of application for
mentalization-based techniques. This book is the first comprehensive
introduction to this area and deserves to become a classic.

Aanbevolen literatuur

 • Verfaille, M.E. (2011) Mentaliseren in beeldende vaktherapie, uitgeverij Maklu ISBN 9789044128437.
 • Allen, J.G., Fonagy, P. en Bateman, A.W. (2008) Mentaliseren in de klinische praktijk.  Amsterdam; Nieuwezijds.  ISBN 978905712774.

 

 

Contact

Perenna
Administratief adres:
Leegtestraat 60
8020 Ruddervoorde

BE 0829.603.485

Rek.nr:
IBAN BE 09 7512 0496 2757

info@perenna.be